Cube, Columbus en Continium op Museumplein

Cube en Columbus, dat zijn de namen van de nieuwe publieksinstellingen, die op dit moment op het Museumplein te Kerkrade gebouwd worden. Het geheel aan instellingen, inclusief het bestaande Continium, krijgt de naam C-City. De namen zijn vandaag door Hans Gubbels, directeur van het Continium, in het bijzijn van onder meer gedeputeerde van cultuur Ger Koopmans van de Provincie Limburg bekendgemaakt, met de onthulling van twee banners aan de bouwhekken rond het bouwproject.

Cube: zilveren kubus voor (inter)nationaal design
Cube wordt de naam van het design museum, dat ook letterlijk gehuisvest zal zijn in een zilveren kubus van 21 m³. De onderste ‘plint’ van het gebouw is iets naar binnen geplaatst, waardoor de kubus lijkt te zweven. Cube presenteert na de opening in oktober 2015 exposities met internationaal design en laat de ontwikkelingen op designgebied in de Euregio zien. Op drie verdiepingen komen zogenaamde living labs, waar bezoekers met studenten en designers samen gaan werken aan productinnovatie en nieuw design.

Columbus: ervaring als astronaut en National Geographic in 3D
Columbus is een earth theater en wordt gehuisvest in een bolvormig gebouw, dat voor de helft boven het maaiveld uitsteekt en voor de andere helft onder de grond verborgen zit. In de onderste helft bevindt zich een zogenaamd “planetarium inversum”, oftewel een bolvormig projectiescherm met een doorsnede van 18 meter, waar van bovenaf op geprojecteerd wordt. Bezoekers staan op één van de twee ringen en kijken vanuit een satellietpositie neer op de aarde, als geheel of ingezoomd op eigen land of stad. In de bovenste helft van de bol komt het eerste National Geographic 3D Theater van Europa, waar in 3D-kwaliteit documentaires en films van National Geographic getoond worden.  Columbus laat bezoekers in haar programma’s nadenken over de invloeden van wetenschap, techniek en design op de aarde.

Continium blijft Continium
Continium behoudt haar naam en ook de inhoud blijft zoals de bezoeker dat gewend is: het ontdekken van de invloed van wetenschap en techniek op het dagelijks leven en de wereld om ons heen, zowel in heden, als in verleden en toekomst. Het Continium blijft dit doen met presentaties en expositie, die op speelse en interactieve wijze de soms ingewikkelde materie laten ontdekken. Deze werkwijze heeft het Continium in het verleden al tweemaal de titel “hét kidsproof museum van Nederland” opgeleverd.

C-City overkoepelt
De drie instellingen worden niet elk afzonderlijk een rechtspersoon, maar vallen onder een gezamenlijke stichting. Er is daarom gekozen voor een overkoepelende organisatie met de naam C-City. Dit is een afgeleide van de werktitel Creative City. De C staat voor de beginletters van de drie instellingen die er deel van uit maken en voor allerlei kenmerken die er straks te vinden zijn: cultuur, creativiteit, coal, collectief, connectie, co-creatie et cetera.